Przetargi.pl
Dożywianie podopiecznych Ośrodka Pomocy Społecznej w Namysłowie w postaci gorącego posiłku

Gmina Namysłów, reprezentowana przez Burmistrza Namysłowa ogłasza przetarg

  • Adres: 46-100 Namysłów, ul. Stanisława Dubois
  • Województwo: opolskie
  • Telefon/fax: tel. 774 190 359 , fax. 774 104 841
  • Data zamieszczenia: 2020-12-29
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Namysłów, reprezentowana przez Burmistrza Namysłowa
    ul. Stanisława Dubois 3
    46-100 Namysłów, woj. opolskie
    tel. 774 190 359, fax. 774 104 841
    REGON: 52451300000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.bip.namyslow.eu

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dożywianie podopiecznych Ośrodka Pomocy Społecznej w Namysłowie w postaci gorącego posiłku
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    3.1 Nazwa i kod wg Wspólnego Słownika Zamówień: Usługi przygotowywania posiłków – 55321000-6. Zakres zamówienia obejmuje dożywianie podopiecznych Ośrodka Pomocy Społecznej w Namysłowie zamieszkujących na terenie Gminy Namysłów, w tym dzieci i młodzież oraz osoby znajdujące się w trudnej sytuacji wymienionej w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2020 r. poz. 1876) w szczególności osoby starsze, schorowane i niepełnosprawne. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i wydawanie gorących posiłków (pełnego obiadu), na podstawie decyzji administracyjnej, wydanej przez Dyrektora Ośrodka Pomocy Społecznej w Namysłowie lub zastępcę Dyrektora Ośrodka Pomocy Społecznej w Namysłowie, w terminie określonym w decyzji. Pomoc przyznawana jest w trybie ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2020 r. poz. 1876) oraz uchwały Nr 140 Rady Ministrów z dnia 15 października 2018 r. w sprawie ustanowienia wieloletniego programu „Posiłek w szkole i w domu” na lata 2019-2023 (M.P. z dnia 19 października 2018 r. poz.1007). Termin realizacji zamówienia: od podpisania umowy do 31 grudnia 2021 r. z wyłączeniem dni wolnych od pracy (soboty, niedziele i dni świąteczne). Przewiduje się w 2021 r. dożywianie około 45 osób miesięcznie. Średnia liczba posiłków dla jednej osoby w skali miesiąca wynosi 21 posiłków. Średnia ilość posiłków w skali miesiąca wyniesie ok. 945 posiłków, rocznie ok. 11.340 posiłków. Liczba osób określona powyżej może ulec zmianie (zwiększeniu lub zmniejszeniu) w zależności od ilości osób skierowanych - potrzebujących posiłku w danym okresie. Zamawiający będzie realizował niniejszy przedmiot zamówienia w zależności od potrzeb osób korzystających. Zamawiający zastrzega, że ilość obiadów może ulec zmniejszeniu, stosownie do rzeczywistych potrzeb Zamawiającego. Wykonawcy nie będzie przysługiwało jakiekolwiek roszczenie z tego tytułu. Zamawiający będzie obciążony tylko za faktycznie wydane klientom posiłki. Zamawiający dopuszcza sytuację, w której posiłki będą odbierane przez wskazane przez Zamawiającego osoby trzecie np. opiekunki środowiskowe. Zamawiający wymaga, aby posiłki (obiady) były wydawane przez 5 dni w tygodniu, bez sobót i niedziel oraz bez dni świątecznych. Czas wydawania posiłków powinien być nie krótszy niż 3 godziny dziennie w przedziale czasowym od 11:00 do 16:00. Wykonawca zobowiązany będzie świadczyć usługę zgodnie z przepisami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021) oraz zaleceniami Głównego Inspektora Instytutu Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności. Lokal gastronomiczny, w którym będą przygotowywane i wydawane posiłki musi posiadać decyzję powiatowego inspektora sanitarnego zatwierdzającą zakład do prowadzenia działalności gastronomicznej objętej przedmiotem zamówienia. Wykonawca zobowiązuje się do przygotowania i podawania posiłków dla podopiecznych Ośrodka Pomocy Społecznej w Namysłowie, a także zapewnienia pomieszczenia do ich spożywania. Lokal, w którym podopieczni będą spożywać posiłki, musi odpowiadać niżej opisanym wymaganiom: 1) znajdować się na terenie Namysłowa – w centrum lub w jego pobliżu, aby osoby korzystające z posiłków mogły swobodnie dojść pieszo, 2) być wyposażony we wszystkie niezbędne do wykonania zamówienia urządzenia i sprzęt, a w szczególności niezbędną zastawę stołową, stoły, krzesła, miejsca do powieszenia odzieży, 3) posiadać zaplecze techniczne, zapewniające utrzymanie posiłków w odpowiednio wysokiej temperaturze przez cały czas ich wydawania, 4) przebiegać w cyklu produkcyjnym i jego poszczególnych etapach (przestrzeganie zasad sanitarno-higienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków, wydawania posiłków, składania i magazynowania produktów), 5) w zakresie jakości usług (w sposób gwarantujący jakość posiłków zgodną z zalecanymi normami dotyczącymi zawartości składników pokarmowych zapewniających różnorodność diety), 6) powierzchnia lokalu musi być takiej wielkości, aby zapewniała ustawienie takiej ilości stołów i krzeseł, która umożliwi konsumpcję obiadów równocześnie co najmniej 15 osobom. Przygotowanie i wydawanie posiłków należy wykonywać z należną starannością – przy zachowaniu odpowiednich warunków higieny, przestrzeganiu norm ilościowych, dla poszczególnych posiłków o wartości kalorycznej min. 1.000 kcal, zgodnie z normami sanitarnymi dla żywienia zbiorowego. Waga przygotowywanych posiłków nie może być mniejsza niż: - zupa 400 ml:  pieczywo (w przypadku kiedy pieczywo stanowi dodatek do I dania) – minimum 80 g.,  ziemniaki lub zamiennik (kasza, ryż, makaron) 250 g; dania mięsne, ryba, itp. – min. 100 g,  surówka 100 g; - warzywa gotowane – min. 100 g; - jarskie (np. naleśniki, pierogi, itp.) nie częściej niż dwa razy w tygodniu – innych potraw o gramaturze min. 250 g na porcję; albo nie częściej niż jeden raz w tygodniu – dania półmięsne (tj. bigos, fasolka po bretońsku, łazanki z mięsem i kapustą itp.) min. 250 g na porcję; napój 200 ml. Podstawę wydania posiłku stanowić będzie decyzja administracyjna wydana przez Zamawiającego określająca okres objęcia pomocą, ważna z dowodem osobistym. W przypadku odbierania posiłków przez opiekunkę świadczącą u podopiecznego usługi opiekuńcze, podstawą wydania obiadu będzie decyzja z adnotacją, że posiłki odbiera i dostarcza do domu opiekunka środowiskowa. Na początku każdego miesiąca Zamawiający sporządzi i doręczy Wykonawcy listę osób, którym została przyznana pomoc w postaci posiłków. Wykonawca zobowiązany będzie prowadzić na tej podstawie rejestr osób faktycznie korzystających (spożywających posiłki) w celu rozliczenia wydanych posiłków (obiadów). Rozliczenie za posiłki następować będzie w okresach miesięcznych. Podstawą zapłaty za wydane posiłki będzie faktura wystawiona przez Wykonawcę, określająca ilość rzeczywiście wydanych posiłków (pełen obiad) wraz z załączonym do niej wykazem osób i podaną ilością spożytych przez nie posiłków (pełen obiad). W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić klientom posiłki z innych źródeł o nie gorszej jakości oraz w cenie ustalonej w umowie. Osoby zatrudnione do wykonywania zadania muszą posiadać odpowiednie kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie. Wymagania w zakresie dystrybucji, jakości i gramatury oraz dostarczania posiłków: 1) posiłki muszą być przygotowane w higienicznych warunkach, wydawane w odpowiednich naczyniach, aby nie wylewały się z nich dania płynne i utrzymywały odpowiednią temperaturę, 2) gramatura poszczególnych porcji żywnościowych musi być zgodna z normami ilościowymi, dla poszczególnych posiłków, 3) wydawane posiłki muszą być gorące, poza posiłkami, które co do zasady są spożywane na zimno. Wykonawca jest odpowiedzialny za przestrzeganie przez osoby wykonujące zamówienie, obowiązujących przepisów BHP, przeciwpożarowych i higieniczno-sanitarnych oraz ponosić będzie odpowiedzialność prawną i materialną wobec organów kontroli w zakresie przestrzegania przepisów BHP, przeciwpożarowych i higieniczno-sanitarnych, oraz w zakresie wykonywanej usługi (tj. jakości produktów i przygotowania posiłków, ich zgodności z odpowiednimi normami oraz wymagań higieniczno-sanitarnych i porządkowych). 3.2 Zamawiający wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie umowy o pracę (art. 29 ust. 3a ustawy Pzp), osób realizujących czynności w ramach przedmiotu umowy, tj.: przygotowywanie i gotowanie posiłków, jeżeli wykonanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (Dz. U. z 2020 r. poz. 1320, z późn. zm.). Wymagania określające w szczególności sposób dokumentowania zatrudnienia osób, o których mowa w art. 29 ust. 3a ustawy Pzp, uprawnienia Zamawiającego w zakresie kontroli spełniania przez Wykonawcę wymagań, o których mowa w art. 29 ust. 3a ustawy Pzp, oraz sankcje z tytułu niespełnienia tych wymagań określa wzór umowy stanowiący załącznik nr 2 do siwz. 3.3 Zamawiający wymaga przeniesienia praw własności intelektualnej lub udzielenia licencji. 3.4 Wykonawca zobowiązany jest zrealizować zamówienie na zasadach i warunkach opisanych w siwz i ofercie.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach